Wiosenny kociołek to pyszne i pożywne danie jednogarnkowe. Takie danie przygotowuje się dość szybko. Takim daniem można najeść się do syta. Polecam
Składniki:
- około 1 kg mięsa udźca z indyka bez kości i skóry
- 2 małe główki młodej kapusty
- 2 cebule
- spora garść suszonych warzyw
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- majeranek
- pieprz czarny mielony
- czosnek suszony
- sól
- 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- około 1 litr wody
Wykonanie:
Mięso z udźca z indyka kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy słodką paprykę, pieprz ziołowy i czarny, majeranek, czosnek suszony i sól. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż mięso się zamknie. Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy suszone warzywa. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Co jakiś czas zawartość garnka mieszamy.
W międzyczasie kapustę szatkujemy. Kiedy mięso jest miękkie dodajmy kapustę. Jeżeli wody jest mało to można troszkę dodać, ale nie za duże, żeby nie wyszła nam zupa. Mięso z kapustą gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby mięso z kapustą doprawiamy do smaku. Wiosenny kociołek podajemy ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego!
W międzyczasie kapustę szatkujemy. Kiedy mięso jest miękkie dodajmy kapustę. Jeżeli wody jest mało to można troszkę dodać, ale nie za duże, żeby nie wyszła nam zupa. Mięso z kapustą gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby mięso z kapustą doprawiamy do smaku. Wiosenny kociołek podajemy ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
danie z kapusty indyk kapusta kapusta na obiad kapusta z mięsem młoda kapusta obiad udziec z indyka wiosenny kociołek