Wiosenny kociołek

Wiosenny kociołek to pyszne i pożywne danie jednogarnkowe. Takie danie przygotowuje się dość szybko. Takim daniem można najeść się do syta. Polecam


Składniki:
  • około 1 kg mięsa udźca z indyka bez kości i skóry
  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 2 cebule
  • spora garść suszonych warzyw
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • majeranek
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek suszony
  • sól
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • około 1 litr wody


Wykonanie:
Mięso z udźca z indyka kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy słodką paprykę, pieprz ziołowy i czarny, majeranek, czosnek suszony i sól. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż mięso się zamknie. Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy suszone warzywa. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Co jakiś czas zawartość garnka mieszamy.

W międzyczasie kapustę szatkujemy. Kiedy mięso jest miękkie dodajmy kapustę. Jeżeli wody jest mało to można troszkę dodać, ale nie za duże, żeby nie wyszła nam zupa. Mięso z kapustą gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby mięso z kapustą doprawiamy do smaku. Wiosenny kociołek podajemy ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!