Tak dobrych żeberek jak te nigdy nie jedliście

Wiele razy robiłam żeberka w kapuście, ale te z przepisu Teściowej są rewelacyjne, nie da im się oprzeć. Teściowa jest mistrzem w przygotowywaniu żeberek w kapuście, dlatego koniecznie muszę podzielić z Wami przepisem, który od niej dostałam. Takie żeberka to wyśmienita propozycja na przepyszny i syty obiad. Tak przygotowane żeberka na obiad znikają w mig


Składniki: 
  • około 1,20 kg żeberek
  • 1,20 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, słodka lub ostra papryka, kminek, przyprawa do dań z kapusty
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • około 1,5 szklanki wody lub bulionu


Wykonanie:
Żeberka kroimy na porcje, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące wymieszanej z papryką. Potem podsmażamy je z obu stron na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu smażymy również cebulę pokrojoną w kostkę. Na końcu wrzucamy pokrojony czosnek. Następnie podsmażone żeberka i cebulę z czosnkiem przekładamy do dużej brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

W międzyczasie ścieramy marchewkę na grubych oczkach tarki i szatkujemy kapustę. Warzywa mieszamy z przyprawami i pokrywamy nimi żeberka. Całość zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny, do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczony w odrobinie wody koncentrat pomidorowy i danie bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Żeberka w kapuście podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!