Wiele razy robiłam żeberka w kapuście, ale te z przepisu Teściowej są rewelacyjne, nie da im się oprzeć. Teściowa jest mistrzem w przygotowywaniu żeberek w kapuście, dlatego koniecznie muszę podzielić z Wami przepisem, który od niej dostałam. Takie żeberka to wyśmienita propozycja na przepyszny i syty obiad. Tak przygotowane żeberka na obiad znikają w mig
Składniki:
- około 1,20 kg żeberek
- 1,20 kg białej kapusty
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, słodka lub ostra papryka, kminek, przyprawa do dań z kapusty
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
- około 1,5 szklanki wody lub bulionu
Wykonanie:
Żeberka kroimy na porcje, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące wymieszanej z papryką. Potem podsmażamy je z obu stron na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu smażymy również cebulę pokrojoną w kostkę. Na końcu wrzucamy pokrojony czosnek. Następnie podsmażone żeberka i cebulę z czosnkiem przekładamy do dużej brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie ścieramy marchewkę na grubych oczkach tarki i szatkujemy kapustę. Warzywa mieszamy z przyprawami i pokrywamy nimi żeberka. Całość zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny, do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczony w odrobinie wody koncentrat pomidorowy i danie bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Żeberka w kapuście podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
W międzyczasie ścieramy marchewkę na grubych oczkach tarki i szatkujemy kapustę. Warzywa mieszamy z przyprawami i pokrywamy nimi żeberka. Całość zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny, do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczony w odrobinie wody koncentrat pomidorowy i danie bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Żeberka w kapuście podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!