Domowa pizza, której nie da się zepsuć

Pizzę z tego przepisu robię bardzo często, jest to mój ulubiony przepis na ciasto. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ciasto z tego przepisu nie wyszło. Zróbcie taka pizzę, domownicy będą zadowoleni


Składniki na dużą blachę piekarnikową:
  • około 500 g mąki pszennej typ 550
  • 14 g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek oleju
dodatkowo:
  • ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
  • kilka plasterków szynki
  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • około 350 g sera tartego (u mnie cheddar i mozzarella)


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy szynkę i pokrojoną w piórka cebulę. Dajemy pieczarki cieniutko pokrojone (można je wcześniej podsmażyć). Całą pizzę posypujemy serem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!