Chłopski garnek

Jak nie wiesz co zrobić na obiad, a chcesz się najeść do syta to przygotuj chłopski garnek. To danie robi się w miarę szybko i jest pożywne


Składniki:
  • 1 udziec z indyka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu/ bulionu (u mnie drobiowo - warzywny)
  • 4 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5 - 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 - 3 łodygi selera lub kawałek korzenia selera
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku (u mnie mrożony)
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Wykonanie:
Z udźca usuwamy kości u skórę. Mięso kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy majeranek, pieprz czarny i ziołowy, słodka paprykę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy mięso, żeby pory się zamknęły. Nie dajemy na patelnię całego mięsa, żeby nie zaczęło się dusić, robimy to partiami. Mięso musi się obsmażyć. Gotowe mięso przekładamy do garnka, a na patelni (tej co było mięso) smażymy pokrojona w piórka cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy ją do mięsa. Mięso z cebulą zalewamy rosołem.

Dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę, łodygi selera (można je związać sznurkiem, a jeżeli używamy korzeń to kroimy w kostkę) i lubczyk. Całość gotujemy na średniej wielkości palnika. Kiedy marchewka znaczenie mięknąc dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby doprawiamy sola czy pieprzem. Tak przygotowany chłopski garnek podajemy ze świeżym pieczywem.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!