Babka drożdżowa jak za dawnych lat

Nasza ulubiona babka to jest właśnie ta z tego przepisu. Babka wychodzi puszysta, smakuje dokładnie tak jak ta, którą kiedyś piekła nam Babcia. To jest babka po prostu jak za dawnych lat


Składniki na keksówkę o wymiarach 30x12 cm:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 14 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 4 łyżki cukru
dodatkowo:
  • kilka łyżek marmolady
  • białko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ponownie mieszamy. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale nie za dużo. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.



Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dłońmi rozpłaszczamy na prostokąt. Smarujemy marmoladą i zawijamy w roladę. Roladę przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Spód blaszki można obsypać mąką. Babkę pozostawiamy do napuszenia, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcja góra dół. Przed włożeniem babki do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Babkę pieczemy przez około 40 minut.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!