Nasza ulubiona babka to jest właśnie ta z tego przepisu. Babka wychodzi puszysta, smakuje dokładnie tak jak ta, którą kiedyś piekła nam Babcia. To jest babka po prostu jak za dawnych lat
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x12 cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 14 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego, ciepłego masła
- 4 łyżki cukru
- kilka łyżek marmolady
- białko do posmarowania
- gruby cukier do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ponownie mieszamy. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale nie za dużo. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dłońmi rozpłaszczamy na prostokąt. Smarujemy marmoladą i zawijamy w roladę. Roladę przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Spód blaszki można obsypać mąką. Babkę pozostawiamy do napuszenia, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcja góra dół. Przed włożeniem babki do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Babkę pieczemy przez około 40 minut.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!