Ten przepis na kulebiaki w naszej rodzinie jest od dawien dawna. Tak kulebiaki robiła Babcia, przepis przekazała Mamie, a teraz ja robię wg tej receptury. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś z tym przysmakiem poszło nie tak podczas przygotowywania, zawsze się udaje, gwarantuję
Składniki na 2 keksówki 25x11 cm:
ciasto:
Wykonanie:
ciasto:
- około 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 2 opakowania suszonych drożdży po 7 g (lub 50 g drożdży świeżych)
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g kiszonej kapusty
- 20 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- kminek do smaku
- majeranek do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości i odsączamy. Grzyby namaczamy we wrzątku i obgotowujemy. Do miski przekładamy zimną kapustę, odsączone i pokrojone grzyby i cebulę. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, kminek i majeranek). Farsz mieszam.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i masło. Składniki zagniatamy. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąkę). Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane rolady układamy jeden obok drugiej w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st. Smacznego
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i masło. Składniki zagniatamy. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąkę). Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane rolady układamy jeden obok drugiej w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boże narodzenie kiszona kapusta kulebiak kulebiak na święta kulebiak wigilijny kulebiak z kapustą wigilijny przysmak