Tradycyjne kulebiaki Wigilijne

Ten przepis na kulebiaki w naszej rodzinie jest od dawien dawna. Tak kulebiaki robiła Babcia, przepis przekazała Mamie, a teraz ja robię wg tej receptury. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś z tym przysmakiem poszło nie tak podczas przygotowywania, zawsze się udaje, gwarantuję


Składniki na 2 keksówki 25x11 cm:
ciasto:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 2 opakowania suszonych drożdży po 7 g (lub 50 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • kminek do smaku
  • majeranek do smaku
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości i odsączamy. Grzyby namaczamy we wrzątku i obgotowujemy. Do miski przekładamy zimną kapustę, odsączone i pokrojone grzyby i cebulę. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, kminek i majeranek). Farsz mieszam.

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i masło. Składniki zagniatamy. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąkę). Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane rolady układamy jeden obok drugiej w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!