Dzisiaj podsyłam Wam przepis na najlepsze mięciutkie rogaliki. W taki sposób rogaliki zawsze piekła moja Babcia. Na szczęście zostawiła mi przepis i teraz ja mogę robić takie rogaliki dla rodzinki. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł. Każdy zajada je ze smakiem
Składniki na 32 rogaliki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g puree z dyni
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 80 g rozpuszczonego masła
- opakowanie suszonych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- dodatkowo:
- mleko do posmarowania rogalików
- gruby cukier do posypania rogalików
- gęsty dżem lub marmolada (u mnie dżem wiśniowy)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni, wlewamy mleko i masło, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne, gęstość ciasta może zależeć od gęstości użytego purée z dyni. Pamiętajcie, że im więcej dosypiecie mąki tym rogaliki wyjdą twardsze. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładam dżem i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy grubym cukrem.
Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta mięciutkie rogaliki z przepisu babci rogaliki rogaliki babci rogaliki drożdżowe rogaliki na marcina rogaliki z dyni