Niedzielne roladki obiadowe

Przepyszne roladki na niedzielny obiad dla całej rodziny. U nas wszyscy chętnie je zjadają. Przygotowanie takich roladek jest naprawdę proste, sprawdzą się nie tylko na niedzielny obiad, ale tez na róże okazje i uroczystości


Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 1 papryka
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • kilka łyżeczek musztardy staropolskiej, sarepskiej lub innej
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • gałązka naci selera
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • kawałek pora
  • około 1 litr wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu


Wykonanie:
Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Każdy plaster schabu solimy i pieprzymy, smarujemy 1/2 łyżeczki, dajemy pasek papryki, pasek ogórka konserwowego i kilka piórek cebuli. Schab ciasno zawijamy w kopertę (tak jak krokiety) i związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 


Następnie roladki zalewamy wodą, dodajemy nać selera, pietruszki i pora. Dorzucamy liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy na wolnej mocy palnika do miękkości roladek. Na koniec dodajmy koncentrat pomidorowy i sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!