Przepyszne placki z cukinii, którymi zajadają się dorośli i dzieci. Takie placki znakomicie sprawdzają się na letni obiad
Składniki:
- 1 średnia, żółta cukinia (około 1,2 kg)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 - 7 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wieszamy. Ciasto powinno gęste jak śmietana. Na rozgrzany olej nakładamy porcję cukiniowego ciasta i smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z sosem tzatziki, a dzieci zajadają z cukrem.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!