Placki na letni obiad

Przepyszne placki z cukinii, którymi zajadają się dorośli i dzieci. Takie placki znakomicie sprawdzają się na letni obiad


Składniki:
  • 1 średnia, żółta cukinia (około 1,2 kg)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 - 7 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Cukinię obieramy i wydrążamy gniazdo nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wieszamy. Ciasto powinno gęste jak śmietana. Na rozgrzany olej nakładamy porcję cukiniowego ciasta i smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z sosem tzatziki, a dzieci zajadają z cukrem.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!