Do niedzielnej kawy i herbaty najlepsze są domowe drożdżówki. Te ze śliwkami znikły u nas w ciągu 10 minut
Składniki:
- 4 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 szklanka letniego mleka
- 14 g suszonych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- około 500 g śliwek
kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy mleko, jajka i rozpuszczone masło. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąkę. Jednak nie polecam dosypywać, bo im więcej mąki dodamy tym twardsze wyjdą bułeczki. Zagniecione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek ciasta i formujemy placek. Jeżeli ciasto przykleja się do rąk to dłonie można zwilżyć letnią wodą. Kiedy mamy już uformowane placki to na wierzchu układamy śliwki pokrojone na ćwiartki lub połówki. Śliwki układamy skórką do spodu. Teraz przygotowujemy kruszonkę, W rondelku rozpuszczamy masło, ale nie podgrzewamy go zbytnio. Masło podgrzewamy tylko tyle, żeby się rozpuściło. Następnie do masła wsypujemy mąkę i cukier. Mieszamy łyżką, a najlepiej widelcem, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy bułki ze śliwkami. Tak przygotowane drożdżówki wstawimy do piekarnika nagrzanego do 185 st. C i pieczemy przez około 25 min,do ładnego zarumienienia.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułeczki ze slwiami ciasta dorżdżówki drożdżówki ze śliwkami śliwki