Przepis na soczyste mięso z piersi indyka na obiad. Moja rodzina zajada się nim za każdym razem kiedy je podam. Zajadą się nim zarówno dzieci jak i dorośli
Składniki:
- 800 g filetu z indyka
- 3 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Do cebuli dodajemy 1 łyżkę oleju, majonez, musztardę, słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól i drobno pokrojony czosnek. Wszystko mieszamy. Powstałą pastą nacieramy z każdej strony pierś z indyka. Na spód naczynia żaroodpornego nalewamy 2 łyżki oleju i wkładamy mięso. Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut. Następnie mięso odkrywamy, podlewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze 30 minut, tym razem bez przykrycia.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy na około 10 minut, aby odpoczęło, a następnie kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowa wędlina filet z indyka indyk na obiad indyk pieczony obiad pierś z indyka przekąski na sylwestra soczysty filet na obiad sylwester wędlina