Wyśmienite na pożywny obiad żeberka pieczone w kapuście. Takie żeberka z powodzeniem można podać na niedzielny, czy świąteczny obiad
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg żeberek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- sól
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- smalec do smażenia
Wykonanie:
Kiszoną kapustę obgotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy na smalcu. Żeberka nacieramy przyprawami. Kapustę mieszamy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, koncentratem pomidorowym, majerankiem, papryką słodką i pieprzem czarnym. Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wciskamy żeberka. Żeberka pieczemy pod przykryciem około 80 min. w temp. 200 st. C. Następnie mięso z kapustą odkrywamy i pieczemy jeszcze około 10 min. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kiszona kapusta mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad żeberka żeberka w kapuście