Grochówka

Grochówka jak w wojsku rozgrzewająca i syta, z dużą ilością mięsa, warzyw i mocno doprawiona


Składniki:
  • 40 dag grochu łuskanego połówki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 40 dag wędzonego boczku 
  • 2 wędzone żeberka lub wędzona kiełbasa
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 


Wykonanie:
Połówki grochu płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Dodajemy żeberka, pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aby groch się nie przypalił. Po około 40 min. dodajemy pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek.


Z zupy wyjmujemy żeberka, obieramy je z kości, a mięso kroimy i ponownie wrzucamy do grochówki. Całość doprawiamy solą, majerankiem i gotujemy do miękkości. Ja gorącą grochówkę przelewam w słoiki. Jak ostygnie wstawiam do lodówki i możemy przechowuję około 1 - 2 tygodnie. Grochówkę wyjmuję z lodówki, podgrzewam i obiad gotowy. Smacznego.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

2 komentarze:

  1. Mniam, najlepiej smakuje mi ta wojskowa ale od mamy grochówką też nie pogardzę szczególnie z dobrym boczkiem!
    https://zpm-karol.pl/product/boczek-swojski-z-zalasku-500g/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam i jest naprawde pyszna grochuweczka

    OdpowiedzUsuń