Grochówka jak w wojsku rozgrzewająca i syta, z dużą ilością mięsa, warzyw i mocno doprawiona
Składniki:
- 40 dag grochu łuskanego połówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag wędzonego boczku
- 2 wędzone żeberka lub wędzona kiełbasa
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Połówki grochu płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Dodajemy żeberka, pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aby groch się nie przypalił. Po około 40 min. dodajemy pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek.
Z zupy wyjmujemy żeberka, obieramy je z kości, a mięso kroimy i ponownie wrzucamy do grochówki. Całość doprawiamy solą, majerankiem i gotujemy do miękkości. Ja gorącą grochówkę przelewam w słoiki. Jak ostygnie wstawiam do lodówki i możemy przechowuję około 1 - 2 tygodnie. Grochówkę wyjmuję z lodówki, podgrzewam i obiad gotowy. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
grochówka grochówka wojskowa obiad obiad na wyjazd obiad ze słoika zupa
Mniam, najlepiej smakuje mi ta wojskowa ale od mamy grochówką też nie pogardzę szczególnie z dobrym boczkiem!
OdpowiedzUsuńhttps://zpm-karol.pl/product/boczek-swojski-z-zalasku-500g/
Robilam i jest naprawde pyszna grochuweczka
OdpowiedzUsuń