Pyszny kurczak ze złocistą skórką to jedno z naszych ulubionych niedzielnych dań. Każdy kto spróbuje tego przepisu będzie takiego kurczaka robił co niedziele
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy kurczak złocista skórka
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka miodu naturalnego
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Przyprawę do kurczaka, majeranek, słodką paprykę, miód, olej, sól i pieprz mieszamy. Następnie nacieramy podudzia i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy liścia laurowego i ziele anielskie. Kurczaka pieczemy w temp. 200 st. przez około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia, w tym czasie podudzia podlewamy kilka razy powstałym sosem, żeby powstała złocista i chrupiąca skórka. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kurczak kurczak złocista skórka mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad podudzia podudzia pieczone
Zdjęcie tego kurczaka w ogóle nie powinno tu być. WSTYD. To jest spalone, a nie złociste
OdpowiedzUsuń