Najlepszy dżem z jesiennych owoców, który robię co roku. Jaką ilość bym tego dżemu nie zrobiła, to do zimy zawsze brakuje
Składniki:
Wykonanie:
- 2 kg jabłek
- 1 kg śliwek węgierek
- około 300 - 500 g cukru (ilość w zależności od słodkości owoców)
- około 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Śliwki pozbawiamy pestek, a obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy owoce, wodę i cukier. Całość smażymy, aż owoce będą się rozpadać, a nadmiar soku odparuje. Blendujemy na mus i gorący dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Dla pewności słoiki z dżemem można zapasteryzować gotując około 10 min. od momentu zagotowania wody. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
dżem z jabłek dżem ze śliwek jabłka jesienny przysmak najlepszy dżem przepisy z jabłkami przetwory przetwory z jabłek przetwory ze śliwek śliwki
Lubię wypróbowywać nowe przepisy w swojej kuchni, a dżemu jeszcze do tej pory nie miałam okazji samodzielnie robić! Moja babcia robiła najlepszy dżem - również miał w swoim przepisie jabłka i śliwki, więc może smak tego będzie podobny. Z chęcią ten przepis wypróbuję. Dzięki za łatwe opisanie go. :)
OdpowiedzUsuń