Jedne z naszych ulubionych ogórków. Z tego przepisu wychodzą twarde i chrupiące, są tak pyszne, że aż chce się sięgać po kolejnego ogórka do słoika
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 250 ml octu
- 1250 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- kilka gałązek lubczyku
- gorczyca
- liście laurowe
Wykonanie:
Ogórki moczymy, myjemy. Do każdego słoika wkładamy po 1 -2 ząbki czosnku, gałązce kopru i lubczyku, liściu laurowym i wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy. Następnie ciasno układamy ogórki. W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
chrupiące ogórki konserwowe korniszony ogórki ogórki do słoików ogórki konserwowe ogórki na zimę przetwory z ogórków twarde i chrupiące ogórki