Kiedy w ogródku rośnie cukinia bigos z nią w naszym domu pojawia się co kilka dni. Jest tak pyszny, że każdy się chętnie nim zajada
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 mała główka kapusty
- 2 marchewki
- około 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 1 laska kiełbasy
- około 500 g boczku wędzonego
- 4 żeberka wędzone
- olej do smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
- majeranek
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- 2 - 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę cebule wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i żeberka. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (można wcześniej sparzyć i obrać skórkę), gotujemy do rozpadnięcia pomidorów. Na koniec wrzucamy poszatkowaną kapustę, startą na grubych oczkach cukinię i marchewkę.
Dodajemy przyprawy (sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, paprykę słodką, liście laurowe i ziele angielskie). W razie potrzeby podlewamy wodą i wszystko gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu bigos mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie czego doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Dodajemy przyprawy (sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, paprykę słodką, liście laurowe i ziele angielskie). W razie potrzeby podlewamy wodą i wszystko gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu bigos mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie czego doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Akurat od kilku dni chodzi za mną zachcianka na bigos. Nigdy nie przyrządzałam go z cukinią, więc to dla mnie niemała odmiana. Bardzo ciekawy przepis! Mam nadzieję, że sobie z nim poradzę. Lubię próbować nowych dań - a to dla mnie nowość. :) Dzięki za inspirację! Mam nadzieję, że bigos wyjdzie udany, bo czuję się zachęcona, aby go przyrządzić.
OdpowiedzUsuń