Wypróbowałam wiele przepisów na ogórki konserwowe, ale ten jest zdecydowanie moim numerem 1. Ogórki wychodzą pyszne i chrupiące
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 250 ml octu
- 1250 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- gorczyca
- liście laurowe
Wykonanie:
Ogórki moczymy, myjemy i ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy po 1 -2 ząbki czosnku, gałązce kopru, liściu laurowym i wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy. W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
chrupiące ogórki konserwowe korniszony ogórki ogórki konserwowe ogórki w occie przetwory z ogórków sałatki
To naprawdę dobry przepis. Ogórki z tego przepisu są smaczne i chrupiące 😀😄
OdpowiedzUsuńDobry przepis, robię tak samo.
OdpowiedzUsuńJa też robię z tego przepisu, są pyszne i twarde
OdpowiedzUsuńSuper przepis polecam
OdpowiedzUsuń