Wyśmienity obiad na lato z młodej kapusty. Robię go bardzo często bo domownicy je uwielbiają
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 4 łyżeczki koncentratu
- 2 szklanki wody
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości. Cebulą drobno kroimy i podsmażamy. Do zimnego ryżu i kapusty dodajemy kaszę manną, mięso mielone, cebulę, jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Mieszamy najlepiej ręką i formujemy kotlety. Gołąbki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Sosem zalewamy gołąbki i zapiekamy w 180 st. około 30 minut. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
gołąbki gołąbki bez zawijania gołąbki z młodej kapusty kotlety młoda kapusta obiad