Ziemniaczki i mięso przygotowane w ten sposób to jedno z naszych ulubionych dań. Przygotowany tak obiad za każdym razem jest wyjedzony do ostatniego kęsa. Jest to najlepsze danie z ziemniakami i mięsem, które robi się praktycznie samo
Składniki:
- około 1 kg podudzi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego
- 12 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz i sól
- około 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki startego, świeżego imbiru
Wykonanie:
Do dużej miski dajemy sos sojowy, miód, ketchup, olej, ostrą paprykę, imbir, sól i pieprz. Mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy i wkładamy do miski z przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy, aby całe były pokryte marynatą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy podudzia.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 1 godz. 30 min. Na około 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy. Od czasu do czasu podudzia podlewamy sosem z dna naczynia. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kurczak kurczak pieczony z ziemniakami mięso i ziemniaki obiad na wypasie mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad podudzia podudzia pieczone podudzia z ziemniakami ziemniaki
Och, uwielbiam domowe obiady! Nic nie pobija smaku i uczucia ciepła, jakie niesie ze sobą posiłek przygotowany w domu. Ten przepis na mięso i ziemniaki brzmi niezwykle smakowicie i na pewno zamierzam go wypróbować! Nie ma nic lepszego niż pyszne, soczyste kawałki mięsa połączone z miękko gotowanymi ziemniakami. To klasyczne połączenie, które zawsze cieszy moje podniebienie.
OdpowiedzUsuń