Cebularze z przepisu Babci - wyśmienite

Najlepsze cebularze jakie kiedykolwiek jadłam, można je jeść i jeść bez końca. Babcia jest mistrzynią w ich przygotowywaniu


Składniki na 20 sztuk:
ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • około 1,3 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1 kg cebuli
  • 250 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, wodę i około 300 g mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obraną cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, olej i jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk, ale ma być miękkie (w razie potrzeby dosypujemy mąkę). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 20 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Następnie rozkładamy wcześniej przygotowany farsz.

Cebularze pieczemy w temp. 175 st. do momentu, aż się zarumienią, około 20 min. Smacznego.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

7 komentarzy:

  1. Już od jakiegoś czasu chodzą za mną takie cebularze. Pierwszy raz je jadłam, gdy byłam na wycieczce w Lublinie. To chyba ich lokalny przysmak. Chciałabym sama je wykonać. Dzięki za ten przepis! Wszystko jest w nim jasno wyjaśnione.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie babcine przepisy są najlepsze, tylko że nasze babcie mieli dobre piekarniki a teraz niestety ale sa jakie są. Chociaż ja ostatnio postanowiłam zainwestować w nowy piekarnik z kuchnią ceramiczną może lepiej się u mnie sprawdzi taki

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tradycyjne przepisy rodzinne, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Cieszy mnie, że dzielisz się z nami smakiem z dzieciństwa i wskrzeszasz w ten sposób wspomnienia. Przepis na cebularze Twojej babci brzmi bardzo apetycznie i zachęcająco. Pochodzę z regionu, gdzie cebularze są bardzo popularne i uwielbiam je od dziecka. Bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czemu u mnie wyszło ciasto twarde? Mąki dała tylko 1 kg było zaduzo musiałam dodać jeszcze 2 jajka i wode

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakie jajka dodałaś bo ja daję tylko same żółtka Im więcej jajek tym może być twardsze i mąki też jak za dużo to twarde

      Usuń
  5. Na lubelskich cebularzach jest koniecznie mak a pieczarek lub jakichkolwiek grzybów nie ma.

    OdpowiedzUsuń