Składniki na formę 24x28 cm:
ciasto:
- 250 g tortowej
- 25 g drożdży świeżych
- 30 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 kopista łyżka cukru z wanilią
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 kopiaste łyżki masła
- 6 średnich jabłek
- 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki przesianej z cukrami, dodajemy zaczyn, stopione i schłodzone masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 - 40 min. do wyrośnięcia.
Na 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń. W 1 szklance mleka mieszamy budynie i 3 łyżki cukru. 2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i pozostałym cukrem, kiedy zacznie się gotować wlewamy przygotowaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy i gotujemy budyń. Jeszcze gorący wykładamy na ciasto. Jabłka obieramy i kroimy grube plastry. Układamy je na gorącym budyniu i posypujemy cukrem waniliowym. Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy kruszonkę, którą kruszymy na górę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut, do lekkiego zarumienienia kruszonki. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto z jabłkami ciasto z owocami jabłka kołocz z jabłkami kołocz z jabłkami i budyniem przepisy z jabłkami