To ciasto zrobiło furorę na ostatnim spotkaniu rodzinnym, każdy prosił o kolejny kawałek
Składniki na blaszkę 24x24 cm:biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 2 łyżki kakao z lekką górką
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (330 ml)
- kakao do oprószenia
Wykonanie:
Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Rozsmarowujemy resztę masy. Wierzch posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!