Dżem porzeczkowy - stara i niezawodna receptura, z której korzystam co roku

Stary i niezawodny przepis na dżem porzeczkowy, z którego korzystam od lat. Z tym przepisem mam pewność, że weki będą udane, a dżem się nie popsuje
Składniki na około 24 słoiki dżemu porzeczkowego po 300 ml:
  • 7 kg oczyszczonych czarnych porzeczek
  • 3 i 1/2 kg cukru


Wykonanie:
Czarne porzeczki mieszamy z cukrem. Smażymy w dużym garnku na średnim ogniu przez około 2 - 3 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji. Długość smażenia owoców zależy od ich soczystości. Podczas smażenia dżem często mieszamy. Gotowy nakładamy do czystych słoików i zakręcamy. Słoiki z dżemem pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

11 komentarzy:

  1. Witam!Mam pytanie czy nie przeciera się owoców ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję mniej cukru, ale to już jak kto lubi. Nie przecieram porzeczek, czasem przecieram maliny, ale wtedy robi się mus.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy porzeczki można przestać żeby nie było pestek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia robiła galelaretkę z czarnej porzeczki. Proporcja 1 kg owoców na 1 kg cukru.Podgrzeeała non stop mieszając aż wyszumuje się piana. Potem przecierała przez drobne sitko. Z soku powstawała najpyszniejsza na świecie galaretka, a owoce zazwyczaj szły do jakiegoś placka. Ten zapach porzeczki z galaretki to ulubione moje wspomnienie babci ❤️

      Usuń
  4. Czy można porzeczki przetrzeć żeby nie było pestek

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uważam że lepszy byłby dżem po zagotowaniu porzeczki w małej ilości wody i przetrzeć przez sito a następnie połączyć z cukrem i zrobić dżem ja tak robię !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepiej zblendowac

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię sok z czarnej porzeczki w sokowniku, to co zostaje przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową, powstaje pyszny dżem bez skórek i pestek

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja lubię bez przecierania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na 7 kg porzeczki ja daję 1 kg cukru. Sloiki

    OdpowiedzUsuń