Ciasto królewski klejnot zrobiłam kiedy odwiedziła nas prababcia. Ciasto okazało się strzałem w 10! Ciasto królewski klejnot sprawdzi się na każdą specjalną okazję
Składniki na blaszkę 24x24 cm:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 2 łyżki kakao z lekką górką
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- około 700 g truskawek
- 400 g masy kajmakowej
- około 70 g krakersów
- kakao do oprószenia
Wykonanie:
Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. 3-4 łyżki kremu odkładamy. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy 1/2 masy. Układamy pokrojone na grubsze plasterki truskawki i przykrywamy drugą połową masy. Następnie dajemy biszkopt i rozsmarowujemy odłożoną masę. Układamy krakersy i wykładamy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. 3-4 łyżki kremu odkładamy. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy 1/2 masy. Układamy pokrojone na grubsze plasterki truskawki i przykrywamy drugą połową masy. Następnie dajemy biszkopt i rozsmarowujemy odłożoną masę. Układamy krakersy i wykładamy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto królewski klejnot ciasto na lato ciasto na upały ciasto z owocami ciasto z truskawkami truskawki
Jakie wymiary blaszki na biszkopt?
OdpowiedzUsuńPiszę 24×24
UsuńLyzki sa duze i srednie moze lepiej zwazyc tak jak pozostale skladniki p.rondel
OdpowiedzUsuńjesli przepis ma byc dokladny
Mogą być truskawki mrożone kładziemy mrożone czy rozmrażamy
OdpowiedzUsuńWłaśnie też jestem ciekawa
OdpowiedzUsuńCzy ten biszkopt z 4 jajek nie za cienki i można będzie go przepołowić? Wątpię
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę
UsuńTeż tak myślę
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam biszkopt cieniutki i musiałam drugi piec
OdpowiedzUsuń