Najlepszy przepis od Teściowej na paluszki ziemniaczane, nie rozwalają się podczas smażenia i zawsze każdy się nimi zajada
Składniki:- około 2 kg ziemniaków
- 250 g startego sera żółtego
- 3 jajka
- opcjonalnie 2-3 łyżki mąki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki mielimy lub tłuczemy, mieszamy z serem żółtym i 1 jajkiem. Jeżeli masa jest rzadka (zależy od rodzaju ziemniaków) dosypujemy mąkę, ale nie za dużo, żeby paluszki nie były twarde. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy paluszki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Paluszki ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką. Smacznego
Formujemy paluszki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Paluszki ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bezmięsne kotlety ziemniaczane obiad obiad na piątek paluszki ziemniaczane ser żółty ziemniaki