Ulubione kluski mojej rodziny to połączenie kopytek i leniwych, zawsze kiedy je zrobię każdy prosi o dokładkę
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 500 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 1 szklanka mąki pszennej (ilość mąki w zależności od odmiany ziemniaków)
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- woda
Ugotowane zimne ziemniaki mielimy, dodajemy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być takie jak na kopytka. Odrywamy po kawałki ciasto i formujemy kulki wielkość orzecha włoskiego.
W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę z olejem. Na wrzątek wrzucamy po kilka klusek i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty. Leniwe kopytka podajemy z ulubionym sosem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!