Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i pianką budyniową jest prosto od Babci, która jest mistrzynią w jego pieczeniu. Nigdy tak pysznego tego ciasta nie jadłam, jak właśnie u niej
Składniki na blaszkę 24x28 cm:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 - 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
pianka budyniowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Jeżeli jest ciężko zagnieść dodajemy śmietanę. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Przygotowany rabarbar przekładamy na podpieczony spód (nie musi być wystygnięty). Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy partiami cukier, małym strumieniem wlewamy olej i wsypujemy budynie. Pianę przekładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce do robienia plasterków oraz układamy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut z funkcją góra-dół. Smacznego😉
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto z owocami ciasto z rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem rabarbar