Gołąbki jakimi uraczyła nas ostatnio Synowa, były tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę
Składniki:- 2 małe główki kapusty
- 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo - wołowego)
- 2 szklanki ryżu
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżeczki koncentratu
- 2 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy. Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w blaszce.
Wlewamy około 2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 60 minut. Koncentrat pomidorowy i ketchup mieszamy z 1 szklanką wody. Po około 60 minutach pieczenia zalewamy sosem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Smacznego😉
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Pyszne polecam niezdecydowanym
OdpowiedzUsuńA czy następne 40 minut też pieczemy pod przykryciem czy już nie? Bo nie pisze
UsuńWszystko OK ale golabki bez cebuli????
OdpowiedzUsuńTo nie gołąbki
UsuńW życiu nie z cebulą a do mielonego dodaje się majeranek własnie
UsuńNigdy nie dodaję do gołąbków majeranku, ale zawsze podsarzoną cebulkę i pieprz ziołowy oraz prawdziwy, pyszne są.
OdpowiedzUsuńOś
UsuńMajeranek mósi byc
UsuńTsk tak
UsuńJa dodaję czosnku
OdpowiedzUsuńJa tez daje czosnek zamiast cebuli
OdpowiedzUsuńCzosnek fuj, spali się w piekarniku.
OdpowiedzUsuńJak się spali?Skoro będzie w farszu😅
OdpowiedzUsuńJa też nie dodaje majeranku ale cebulka podduszona na maselku obowiązkowo
OdpowiedzUsuńA ja dodaję i majeranek, i cebulkę podsmażoną i czosnek,jajko,czasami deczko rosołu lub mleczka.kazdy robi według swojego smaku
OdpowiedzUsuńJa również zawsze daję są najlepsze
UsuńCzym przykrywanie gołabki ,które pieczemy na blasze?
OdpowiedzUsuńMożna przykryć folią aluminiową matowa stroną na gołąbki
UsuńNormalne golabki,nic nadzwyczajnego tu nie widze 🤷♀️
OdpowiedzUsuńA ja nie gotuje ryzu wczesniej.sypie suchy a i tak sie ugotuje.
OdpowiedzUsuńA najlepsze są jak mięso jest zmielone z boczkiem, mniam mniam
OdpowiedzUsuńGołąbki zawsze robię z boczku świeżego pokrojonego w kostkę i przesmażonego z cebulą, doprawione dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
OdpowiedzUsuńKażdy robi po swojemu i najbliższym smakują. Zawsze robię z mięsa gotowanego czy pieczonego + ryż i minimum 4 cebulę podsmażone na złoto. Raz zrobiłam z mielonego mięsa surowego i mąż i dzieci powiedziały nie rób takich więcej. Do takiego smaku są przyzwyczajeni a zięć konfiskuje dla siebie. Smacznego wszystkim.
OdpowiedzUsuń