Gołąbki Synowej z młodej kapusty

Gołąbki jakimi uraczyła nas ostatnio Synowa, były tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę
Składniki:
  • 2 małe główki kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo - wołowego)
  • 2 szklanki ryżu
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu


Wykonanie:
Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy. Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w blaszce.


Wlewamy około 2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 60 minut. Koncentrat pomidorowy i ketchup mieszamy z 1 szklanką wody. Po około 60 minutach pieczenia zalewamy sosem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Smacznego😉



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

23 komentarze:

  1. Pyszne polecam niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy następne 40 minut też pieczemy pod przykryciem czy już nie? Bo nie pisze

      Usuń
  2. Wszystko OK ale golabki bez cebuli????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie gołąbki

      Usuń
    2. W życiu nie z cebulą a do mielonego dodaje się majeranek własnie

      Usuń
  3. Nigdy nie dodaję do gołąbków majeranku, ale zawsze podsarzoną cebulkę i pieprz ziołowy oraz prawdziwy, pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję czosnku

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez daje czosnek zamiast cebuli

    OdpowiedzUsuń
  6. Czosnek fuj, spali się w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak się spali?Skoro będzie w farszu😅

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nie dodaje majeranku ale cebulka podduszona na maselku obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dodaję i majeranek, i cebulkę podsmażoną i czosnek,jajko,czasami deczko rosołu lub mleczka.kazdy robi według swojego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również zawsze daję są najlepsze

      Usuń
  10. Czym przykrywanie gołabki ,które pieczemy na blasze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przykryć folią aluminiową matowa stroną na gołąbki

      Usuń
  11. Normalne golabki,nic nadzwyczajnego tu nie widze 🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nie gotuje ryzu wczesniej.sypie suchy a i tak sie ugotuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. A najlepsze są jak mięso jest zmielone z boczkiem, mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Gołąbki zawsze robię z boczku świeżego pokrojonego w kostkę i przesmażonego z cebulą, doprawione dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Każdy robi po swojemu i najbliższym smakują. Zawsze robię z mięsa gotowanego czy pieczonego + ryż i minimum 4 cebulę podsmażone na złoto. Raz zrobiłam z mielonego mięsa surowego i mąż i dzieci powiedziały nie rób takich więcej. Do takiego smaku są przyzwyczajeni a zięć konfiskuje dla siebie. Smacznego wszystkim.

    OdpowiedzUsuń