Seruszki babci Krysi to najlepsze bułki jakie kiedykolwiek jadłam, za każdym razem kiedy się spotkamy proszę, aby Babcia zrobiła te pyszne bułeczki
- 4 szklanki mąki pszenne
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 12 g suchych drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g sera białego mielonego, ale nie z wiaderka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- opcjonalnie aromat do ciast np. cytrynowy
- 1 rotrzepane jajko
Wykonanie:
W misce mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką do podwojenia objętości. W międzyczasie składniki na nadzienie mieszamy widelcem.
Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy 2 porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy serem i brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy złożeniem do dołu. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułeczki z serem bułki z serem ciasta ciasto karnawał pieczywo seruszki babci Krysi tłusty czwartek