Sycące danie, które często przygotowuję w dużej ilości i pakuję w słoiki. Zawsze kiedy nie mam czasu gotować wyjmuję taką fasolkę z lodówki, wystarczy ją tylko odgrzać i podać z pieczywem. Fasolka po bretońsku to super danie na zaś lub czarną godzinę😁
Składniki:
- 1/2 kg fasoli " Piękny Jaś"
- 30 dag wędzonych żeberek
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała papryczka chilii lub 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek,
- sól
- smalec
Wykonanie:
Wypłukaną fasolę zalewamy zimną wodą na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. W wolnej chwili osobno na dwóch patelniach podsmażamy pokrojoną cebulę oraz kiełbasę, żeberka i czosnek.
Kiedy fasola zmięknie do garnka dodajemy posiekaną papryczkę, kiełbasę z mięsem i czosnkiem, koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i majerankiem. Potrawę można zagęścić miażdżąc widelcem kilka ugotowanych fasolek lub 1 łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Gotową, gorącą fasolkę po bretońsku przelewamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Kiedy fasola zmięknie do garnka dodajemy posiekaną papryczkę, kiełbasę z mięsem i czosnkiem, koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i majerankiem. Potrawę można zagęścić miażdżąc widelcem kilka ugotowanych fasolek lub 1 łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Gotową, gorącą fasolkę po bretońsku przelewamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
fasolka fasolka po bretońsku obiad obiad na wyjazd obiad ze słoika
Pyszna fasolka po bretońsku :)
OdpowiedzUsuńMożna ugotować fasolkę na kości wędzonej,potem obrać z niej mięso i dodać,a z kiełbasą przesmażyć trochę wędzonego boczku.
OdpowiedzUsuńIle może stać w słoiku w lodówce fasolka , czy można ją zawekowac
OdpowiedzUsuń