Taki schab na święta zrobiła Teściowa, każdy się nim zajadał. Od razu dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ostra lub słodka papryka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ok. 1 szklanki wody
- smalec lub olej
Wykonanie:
Z papryki usuwamy nasiona i dzielimy ją na grube słupki. Następnie schab kroimy w plastry, nie przecinając do końca. W nacięcia wkładamy słupki papryki.
Mięso posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso wkładamy do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i podsmażamy. Potem podlewamy je wodą, dodajemy cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy. Schab przykrywamy, wkładamy do piekarnika i dusimy go ok. 2 godz. w temp. 180 st. C. Często pieczeń polewamy powstałym sosem i w razie potrzeby dosalamy. Pod koniec pieczenia, schab odkrywamy, aby się zarumienił. Pieczeń podajemy z ziemniakami, buraczkami z chrzanem lub ulubioną surówką. Smacznego
Mięso posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso wkładamy do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i podsmażamy. Potem podlewamy je wodą, dodajemy cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy. Schab przykrywamy, wkładamy do piekarnika i dusimy go ok. 2 godz. w temp. 180 st. C. Często pieczeń polewamy powstałym sosem i w razie potrzeby dosalamy. Pod koniec pieczenia, schab odkrywamy, aby się zarumienił. Pieczeń podajemy z ziemniakami, buraczkami z chrzanem lub ulubioną surówką. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowa wędlina mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad pieczeń na obiad schab schab na obiad świąteczny schab teściowej wędlina
Smakowity ten schab teściowej....
OdpowiedzUsuńchciałabym jutro zrobić ten schab, ale nie rozumiem jednego: napisała Pani, że na początku wkładamy schab do brytfanki albo naczynia i podsmażamy, jak to zrobić? podsmażanie to chyba na patelni....
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten schabik, dziękujemy za ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPyszny niedzielny obiad...
OdpowiedzUsuń