Długo szukałam przepisu na idealne bułeczki z czekoladą, do momentu, aż trafiłam na ten przepis. Okazał się strzałem w 10! Bułeczki są mięciutkie i puszyste z dużą ilością nadzienia. Domownicy za nimi przepadają
Składniki na 16 bułeczek:- 25 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- około 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- nutella do nadziania
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem i jedną szklankę mąki. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min. Następnie do zaczynu dodajemy resztę maki, cukier i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić do rąk, ale powinno być mięciutkie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy, nakładamy nadzienie i formujemy bułeczkę. Następnie w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i pieczemy bułeczki około 15 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułeczki z czekoladą ciasta ciasto drożdżówki karnawał pieczywo tłusty czwartek