Jadłam rybę po grecku z wielu przepisów, ale najlepszą robi moja Teściowa. Zawsze kiedy robię rybę z jej przepisu mam pewność, że wszystkim będzie smakowała
Składniki:
- 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- mała puszka groszku konserwowanego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki
Wykonanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody.
W międzyczasie filety rybne kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano.
Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy do miski i przykrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boże narodzenie obiad przekąska przekąski ryba po grecku ryba z warzywami
Uwielbiam rybę po grecku. Dziękuję za przepis, będę robiła.
OdpowiedzUsuńPycha.....
OdpowiedzUsuńPrzepis prawidłowy. Pycha . Inni robią w samej cebuli z ketchupem i nie jest to specjalnie smaczne.
OdpowiedzUsuńDobry przepis, tylko zastanawiam się dlaczego do ryby groszek?
OdpowiedzUsuńNo właśnie
Usuńczemu groszek
OdpowiedzUsuńGroszek można pominąć.
UsuńCzy można dodać por do warzyw duszonych?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj dodaje pora.. jest lepsza ryba..
UsuńJa też z porem i jest super.
OdpowiedzUsuń