Błyskawiczne w przygotowaniu paszteciki, które można przygotować na ostatnią chwilę. W naszym domu zawsze się sprawdzają
Składniki na 24 sztuk:
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 1 kg pieczarek
- 3 cebule
- sól
- pieprz ziołowy
- 150 g tartego sera mozzarella
- 1 rozmącone jajko
- czarnuszka do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wystygnięte pieczarki mieszamy z mozzarellą. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 kawałków. Na każdy kawałek nakładamy farsz. Następnie dwa boki ciasta zawijamy do środka i zwijamy roladkę. Paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paszteciki układamy na wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy około 20 - 25 min. do ładnego zarumienienia. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boże narodzenie paszteciki paszteciki barowe paszteciki z ciasta francuskiego pieczywo przekąska przekąski przekąski na sylwestra sylwester