Taki obiad ostatnio przygotował Swat. Był tak pyszny, że musiałam go zrobić w domu. Na Świąteczny obiad na pewno go powtórzę
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- majeranek
- papryka słodka
- pieprz mielony
- pieprz ziołowy
- sól
- 4 ząbki czosnku
Karkówkę kroimy w plastry, ale tak aby na dole były wszystkie złączone. Między plastrami nacieramy przyprawami: majerankiem, pieprzem mielonym i ziołowym, papryką słodką, solą.
Dajemy czosnek pokrojony w plasterki. Między plastry wkładamy po plasterku cebuli i papryki. Kiszoną kapustę mieszamy z pieprzem ziołowym. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, na około układamy kapustę kiszoną i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Karkówkę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 2 godz. Pod koniec pieczenia na około 10 minut odkrywamy. Smacznego!
Dajemy czosnek pokrojony w plasterki. Między plastry wkładamy po plasterku cebuli i papryki. Kiszoną kapustę mieszamy z pieprzem ziołowym. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, na około układamy kapustę kiszoną i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Karkówkę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 2 godz. Pod koniec pieczenia na około 10 minut odkrywamy. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowa wędlina karkówka kiszona kapusta mięso na obiad mięso z piekarnika niedzielny obiad obiad obiad swata pieczona karkówka z kiszoną kapustą wędlina