Takie bułki zaserwowałam ostatnio gościom na kolację, byli zachwyceni, przepis powtórzę na pewno na Andrzejki
Składniki na 8 bułek:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 25 g drożdży
farsz:
Wykonanie:
- 4 ulubione parówki
- 8 plasterków sera żółtego
- ulubiony ketchup
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku i wodzie, wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem, dajemy plasterek sera i połowę parówki. Zlepiamy. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułki bułki z parówką imprezowe bułeczki pieczywo przekąska przekąski przekąski na sylwestra sylwester
Bułeczki z niespodzianką w środku, super pomysł. Dzięki za przepis....
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! Właśnie poszukiwałam jakichś smacznych pomysłów na przekąski, które byłyby dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Za niedługo moja firma organizuje wyjazd integracyjny i myślę, że one, by idealnie na niego pasowały. Na szczęście będziemy mieli tam dostęp do kuchni, więc z wielką chęcią je przyrządzę. :)
OdpowiedzUsuń