Syrop z mięty jest uwielbiany w moim domu, w tym roku robię go już kolejny raz i zimy pewnie nie doczeka
Składniki na 21 butelek po 300 ml:
- 120 gałązek mięty o długości około 40 cm
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 6 l wody
- 1 i 1/2 kg cukru
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz. Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Mięta w diecie jest kojarzona z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa trawienia, łagodzenie dolegliwości żołądkowych, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne! Przez co uważam, że taki syrop warto jest mieć w swojej kuchni - niewaidomo, kiedy nam się przyda, a że ma wiele właściwości prozdrowotnych to nieraz może się nam nadać ;).
OdpowiedzUsuńIle gotować wodę z cukrem
OdpowiedzUsuńTylko do rozpuszczenia cukru..Ja tak robię.....
Usuń