Świąteczny przepis na sernik Siostry Benedyktynki ze Staniątek. Lepszego sernika niż z tego przepisu nie jedliśmy, a cała blacha zniknęła zaraz po upieczeniu, na święta muszę upiec jeszcze raz
Składniki na blaszkę o wymiarach 23x37 cm:
Wykonanie:
- 1,5 kg białego sera półtłustego
- 15 jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kg cukru (można dać mniej)
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy
- szczypta soli
- rodzynki
- 1 cytryna
- opakowanie herbatników (ok. 31 szt.)
Wykonanie:
Ser mielimy 2 razy. Następnie ucieramy masło z cukrami. Dodajemy po kolei żółtka i dalej ucieramy. Potem dodajemy ser, wsypujemy budyń, kaszę i wlewamy mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy także startą skórkę, sok z połowy cytryny oraz rodzynki i ponownie mieszamy. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite dokładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Następnie blaszkę wykładamy herbatnikami i wylewamy powstałą masę. Sernik pieczemy w 165 st. przez około 1 godz. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto sernik sernik sernik siostry Julii
Serniczek pierwsza klasa, pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńSernik bardzo biały 15 jaj
UsuńJajka do sernika tylko od szczęśliwych kurek i nie będzie wtedy biały.
UsuńSernik wygląda pysznie 😋 a czy po upieczeniu dużo opadnie czy trochę bo na zdjęciu wygląda na duży pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekłam, po upieczeniu nie opadł. Wyglądał identycznie jak na zdjęciu. Jest wilgotny, delikatny i bardzo smaczny. Polecam...
OdpowiedzUsuńZ jakiego sera Pani piekła ?
UsuńJakie wymiary blachy ?
UsuńJakie wymiary blachy ?
Usuń23cm /37 cm pisze w przepisie 😁
UsuńSernik pierwsza klasa, wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńPiekłam, wszystkim bardzo smakował i prosili o przepis.
OdpowiedzUsuńLepszego nie jadłam, polecam.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje....
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie mam pytanie pieczemy w temp. 165 stopni z termoobiegiem? Dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBez...
UsuńGodzinę czasu, taki duży sernik? Trochę krótko...
UsuńSernik wygląda super i zapewne tak smakuje...Pieczemy.
OdpowiedzUsuńSerniczek bardzo apetyczny i pięknie wyrósł. Porywam przepis i będę piekła.
OdpowiedzUsuńCzy może być ser z wiaderka? I jak z tym pieczeniem góra dół? Rozumiem że do nagrzanego piekarnika
OdpowiedzUsuńPiekłam ten sernik, wkładałam oczywiście do nagrzanego piekarnika. Serniczek ekstra, wszystkim bardzo smakował i prosili o przepis. Polecam.
OdpowiedzUsuńA kiedy ser dodajemy ,bo został pominięty
OdpowiedzUsuńPrzecież jest wszystko napisane w " wykonanie " 😆. Proszę dokładnie czytać 😉
UsuńProszę dokładnie przeczytać prxepis4
OdpowiedzUsuńTen sernik jest rewelacyjny, polecam....
OdpowiedzUsuńJak wyciągnąć sernik bez naruszenia go z blachy ??
OdpowiedzUsuńCzy składniki można ubijać mikserem?
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu,wyjmujemy z piekarnika ? Czy zostawiamy na jakiś czas ?
OdpowiedzUsuńWitam,czy sernik można wykonać ,bez spodu ?
OdpowiedzUsuńCzy cukru nie jest za dużo
OdpowiedzUsuńCukru może jest dużó ,ale idealnie sie rozkłada ,bo budyń i białka bez cukru ,plus cytryn i jest jak dla mnie idealny .piekę go 4 raz
UsuńNie wiem dlaczego robiłam wszystko według przepisu i mi nie wyszedł strasznie się rozsypuje (kruszy) a na pewno nic nie pominęłam, ser używałam oczywiście w kostce który sam mielilam
OdpowiedzUsuńMam ochotę zrobić,ale nie wiem na jaką blachę ? ???
OdpowiedzUsuńSłuchy mnie dochodzą, że nie tylko ja tu wracam po ten przepis! Jest Świetny
OdpowiedzUsuń