Pannukakku to fiński naleśnik z piekarnika. Nie przypomina on jednak naszych tradycyjnych naleśników. Znakomicie sprawdza się na deser z ulubioną konfiturą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 2 - 3 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- ulubiona konfitura
Wykonanie:
Do miski dodajemy kolejno mleko, jajka, cukier, sól, mąkę i masło. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto pozostawiamy na około 15 min. a następnie wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 st. (góra-dół) przez ok. 20 - 25 minut. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło, a następnie opadnie. Gotowe podajemy z ulubioną konfiturą. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto naleśnik fiński naleśniki pannaukakku placki przekąska przekąski
Pychotka, szczególnie dla małych słodyczożerców.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam, wszystkim bardzo smakował.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię naleśniki i chętnie skuszę się na przetestowanie ich inne wersji :D Przepis brzmi świetnie i jest prosty!
OdpowiedzUsuńChyba trzeba przestać oglądać takie fajne przepisy bo od oglądania burczy w brzuszku :) W Sobotę coś przejrzę aby być gotowa na Niedzielę ;p
OdpowiedzUsuń