Przepis na te rogaliki mam od Mamy, a ta od siostry, Rogaliki robi się ekspresowo i wychodzą rewelacyjne
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego
Do jogurtu w temp. pokojowej kruszymy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy i dostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrojone w drobną kostkę jabłka dusimy pod przykryciem z łyżką masła i niewielką ilością wody. Rozpadnięte jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie do przesianej mąki dodajemy żółtka roztrzepane z łyżką cukru, masło pokojone w kostkę i zaczyn z jogurtu. Całość mieszamy mikserem, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 porcje. Każdą część rozwałkowujemy na koło o gr. około 1 cm. i kroimy na 8 trójkątów. Na podstawie trójkątów układamy podsmażone jabłka i zawijamy rogaliki. Odstawiamy je ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 min. do napuszenia. Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st. przez około 15 min. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
błyskawiczne rogaliki ciasta ciasto karnawał rogaliki rogaliki drożdżowe rogaliki z jabłkami tłusty czwartek
Ale smakowicie wyglądają. Muszę upiec, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSą pyszne i co najważniejsze szybko się robi u nas zawsze z podwójnej porcji bo szybko znikają 😊
OdpowiedzUsuń