ciasto:
- ok. 500g mąki pszennej + do podsypania
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 200 g śmietany 18%
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
farsz:
- 400g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g białego sera półtłustego
- sól
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzany olej, wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy, po czym dorzucamy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dusimy, aż woda ze szpinaku odparuje i dodajemy pokruszony ser. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusimy. Gotowy farsz zestawiamy z ognia i studzimy. Do śmietany wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy. Potem na stolnicę wykładamy mąkę, masło i sól. Składniki siekamy nożem. Po czym na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy jajko, żółtka i zagniatamy ciasto (jeżeli będzie się kleić do ręki dosypujemy mąki).
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o gr. ok. 3-4 mm. Na jeden brzeg wykładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na kawałki o dł. ok.3 cm (czynności powtarzamy). Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem. Pieczemy w temp.180 st. ok. 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone podajemy na ciepło lub zimno (paszteciki można zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku - są jak świeżo zrobione). Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasto drożdżowe paszteciki paszteciki z przepisu mamy paszteciki ze szpinakiem pieczywo przekąska przekąski przekąski na sylwestra sylwester szpinak
Bardzo smaczne, polecam przepis....
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu. Paszteciki wyszły bardzo kruche i smaczne. Polecam.....
OdpowiedzUsuńPaszteciki ze szpinakiem, palce lizać. Cała rodzinka się nimi zajadała. Dzięki za super przepis...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto ma wyrastać?
OdpowiedzUsuńPaszteciki są bardzo smaczne, ale w tym roku nie mam czasu, aby zrobić je przed wigilią i stąd moje pytanie- czy paszteciki można zamrozić, czy po rozmrożeniu będą tak samo smaczne? Pozdrawiam Ewa L
OdpowiedzUsuńOczywiście można zamrozić, później będą tak samo smaczne, wystarczy po odmrożeniu podgrzać je w piekarniku
UsuńCzyli mrozić już upieczone tak?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy masło powinno być miękkie czy z lodówki?
OdpowiedzUsuń