Paszteciki z przepisu Mamy

Takie paszteciki robiła Mama, a teraz ja sięgam po ten przepis



Składniki na około 80 szt.:
ciasto:
  • ok. 500g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
farsz:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g białego sera półtłustego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Na rozgrzany olej, wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy, po czym dorzucamy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dusimy, aż woda ze szpinaku odparuje i dodajemy pokruszony ser. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusimy. Gotowy farsz zestawiamy z ognia i studzimy. Do śmietany wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy. Potem na stolnicę wykładamy mąkę, masło i sól. Składniki siekamy nożem. Po czym na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy jajko, żółtka i zagniatamy ciasto (jeżeli będzie się kleić do ręki dosypujemy mąki).




Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o gr. ok. 3-4 mm. Na jeden brzeg wykładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na kawałki o dł. ok.3 cm (czynności powtarzamy). Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem. Pieczemy w temp.180 st. ok. 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone podajemy na ciepło lub zimno (paszteciki można zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku - są jak świeżo zrobione). Smacznego!






Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

9 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne, polecam przepis....

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z tego przepisu. Paszteciki wyszły bardzo kruche i smaczne. Polecam.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Paszteciki ze szpinakiem, palce lizać. Cała rodzinka się nimi zajadała. Dzięki za super przepis...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ciasto ma wyrastać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Paszteciki są bardzo smaczne, ale w tym roku nie mam czasu, aby zrobić je przed wigilią i stąd moje pytanie- czy paszteciki można zamrozić, czy po rozmrożeniu będą tak samo smaczne? Pozdrawiam Ewa L

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zamrozić, później będą tak samo smaczne, wystarczy po odmrożeniu podgrzać je w piekarniku

      Usuń
  6. Czyli mrozić już upieczone tak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy masło powinno być miękkie czy z lodówki?

    OdpowiedzUsuń