Znalazłam kiedyś przepis na to ciasto w Internecie i od razu postanowiłam je zrobić. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło genialne. Na święta będzie obowiązkowo powtórka
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:
biszkopt:
Wykonanie:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
dodatkowo:
- 300 ml kwaśnego dżemu
- około 250 g słomek ptysiowych
- 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy stopniowo cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń. Na biszkopt wykładamy dżem i rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy obok siebie, na stojąco połówki słomek ptysiowych i polewamy rozpuszczona czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasta na święta ciasto ciasto korona ciasto ze słomkami ptysiowymi masa budyniowa słomki