Składniki na foremkę 12x25 cm:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 średniej wielkości jabłek
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrami . Następnie dodajemy olej i dalej ubijamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na koniec dorzucamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i łyżką ponownie mieszamy.
Pieczemy w temp. 175 st. C (góra, dół) ok. 80 minut. W czasie pieczenia ciasto przykrywamy papierem, aby się nie przypaliło. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy stopioną czekoladą. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto salceson ciasto z jabłkami ciasto z owocami
Najlepsze ciasto z jabłkami, szybkie i proste w wykonaniu. Polecam...
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto, proste i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka często prosi o upieczenie tego ciasta, szczególnie na podwieczorek, gdy nie mamy nic słodkiego w domu. Wszystkim bardzo smakuje...
OdpowiedzUsuńUwielbiamy to ciasto, proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Polecam....
OdpowiedzUsuńTeż takie robię od wielu lat.Jest ok.?
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze łyżeczkę cynamonu, smakuję obłędnie 😋
OdpowiedzUsuń