Chleb, który smakiem przypomina pizzę, domownicy go uwielbiają
Składniki na 2 bochenki:
- około 500 g mąki pszennej typ 450
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 15 g suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 1 roztrzepane jajko
Drożdże kruszmy, dodajemy cukier, wodę i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajemy sól i suszone pomidory. Wsypujemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na deskę i formujemy 2 bochenki chleba. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy nożem. Chleby przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 30 min. Smacznego!
Ale smakowite dwa chlebki, dzieci będą się nimi zajadać. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper chlebek do masełka, pieczemy.....
OdpowiedzUsuńUpieczony.Wygląda i pachnie cudnie.Baardzo dobry, tylko mi z tej ilości wyszła jedna blaszka(30 na12 cm) a nie dwie.Naprawdę smakuje jak pizza :-)
OdpowiedzUsuńJadłam chlebek u bratowej bardzo mi smakował.Poprosiłam o przepis i dziś będę piekł.
OdpowiedzUsuń