Przysmak Babci przypominający pizzę na grubym cieście. Zawsze prosimy, żeby taki przysmak nam robiła kiedy ją odwiedzimy
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- łyżeczka soli
- kiełbasa, pieczarki, kukurydza konserwowa, pomidor, ser żółty, cebula
sos:
Wykonanie:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnki
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i zioła prowansalskie
Wykonanie:
Do miski wkładamy drożdże, wlewamy letnie mleko, mieszając dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Gdy drożdże są rozmieszane, przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę i sól. Ciasto mieszamy, dolewamy oliwę i wodę oraz dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie bardzo dobrze odchodzić od rąk. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, solimy i podsmażamy na patelni. Pomidora sparzamy, kroimy i dodajemy do cebuli z czosnkiem, dusimy, aż się rozpadnie. Następnie koncentrat mieszamy z odrobiną wody, wszystko gotujemy oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i układamy pokrojoną kiełbasę, pieczarki, cebulę, pomidora, kukurydze oraz posypujemy startym serem żółtym. Przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 20 - 25 minut. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Wypróbujemy, dzięki....
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka takie przysmaki bardzo, bardzo lubi....
OdpowiedzUsuńSuper przysmak....
OdpowiedzUsuń