Przepyszny czekoladowy biszkopt z wiśniówką i wiśniami oraz kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Palce lizać
Składniki na foremkę 25x36 cm:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
Wykonanie:
- 350 g serka mascarpone
- 500 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 300 g wydrylowanych wiśni (z kompotu, wiśniówki lub mrożonych)
- starta czekolada do posypania lub wiórki czekoladowe
- wiśniówka do nasączania biszkoptu
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 równe części i nasączamy wiśniówką.
W międzyczasie śmietanę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Następnie do śmietanki dodajemy porcjami ser mascarpone. Wszystko miksujemy na gładki krem. Potem na pierwszy blat wykładamy połowę kremu i posypujemy go wiśniami. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarujemy na nim resztę kremu. Wierzch placka ozdabiamy startą czekoladą i wisienkami.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasta na święta ciasto czarny las ciasto na lato ciasto na upały ciasto z owocami ciasto z wiśniami czarny las
Mniam, mniam apetycznie wygląda i chyba tak samo smakuje....
OdpowiedzUsuńJadłam to ciasto, rozpływa się w ustach. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie...polecam...
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, placek bardzo dobry, wszystkim bardzo smakował...
OdpowiedzUsuń