Chleb z garnka

Odkąd robię chleb pieczony w garnku sklepowego rodzina już nie chce jeść


Składniki na naczynie żaroodporne z przykrywką 3 l:
  • 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, cukier, sól i mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto lekko posypujemy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy 30 min. Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Chleb studzimy na kratce. Smacznego!





Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

16 komentarzy:

  1. Chlebek wyrósł rewelacyjnie. Super prosty przepis, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu trzeba wyrabiać? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyrabiamy krótko, aż połączą się wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam, jest bardzo dobry. Wszyscy domownicy się nim zajadali, a szczególnie dzieci...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro będę piec, na jego widok ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek pycha...polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć ciemnej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie i apetycznie prezentuje się ten chlebek. Muszę jutro upiec. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam, chleb wyrósł idealnie. Dziękuję za prosty i pyszny przepis, polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy garnek musi być wyłożony papierem?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda ,a ja czekam na garnek żeliwny i w takim upiekę i pokażę zdjęcie jak wyjdzie .

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wyrósł i smakowicie wygląda. Skusił mnie, abym go upiekła...

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy można upiec w naczyniu że szkła żaroodpornego?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym ze szkła i również jest mega smaczny i pięknie wyrośnięty.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja daję troszkę wody i uzupełniam maślanką, miód zamiast cukru i pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista

    OdpowiedzUsuń