Odkąd robię chleb pieczony w garnku sklepowego rodzina już nie chce jeść
Składniki na naczynie żaroodporne z przykrywką 3 l:
Wykonanie:
- 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, cukier, sól i mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto lekko posypujemy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy 30 min. Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Chleb studzimy na kratce. Smacznego!
Chlebek wyrósł rewelacyjnie. Super prosty przepis, polecam.
OdpowiedzUsuńIle czasu trzeba wyrabiać? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasto wyrabiamy krótko, aż połączą się wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, jest bardzo dobry. Wszyscy domownicy się nim zajadali, a szczególnie dzieci...
OdpowiedzUsuńJutro będę piec, na jego widok ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńChlebek pycha...polecam.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć ciemnej mąki?
OdpowiedzUsuńAle pięknie i apetycznie prezentuje się ten chlebek. Muszę jutro upiec. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPiekłam, chleb wyrósł idealnie. Dziękuję za prosty i pyszny przepis, polecam
OdpowiedzUsuńCzy garnek musi być wyłożony papierem?
OdpowiedzUsuńJa nie daje
UsuńPięknie wygląda ,a ja czekam na garnek żeliwny i w takim upiekę i pokażę zdjęcie jak wyjdzie .
OdpowiedzUsuńSuper wyrósł i smakowicie wygląda. Skusił mnie, abym go upiekła...
OdpowiedzUsuńA czy można upiec w naczyniu że szkła żaroodpornego?
OdpowiedzUsuńJa piekę w naczyniu żaroodpornym ze szkła i również jest mega smaczny i pięknie wyrośnięty.
OdpowiedzUsuńJa daję troszkę wody i uzupełniam maślanką, miód zamiast cukru i pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista
OdpowiedzUsuń