Odkąd zaczęłam robić ten chleb to w sklepie już nie kupuję. Wystarczy zamieszać składniki, upiec i gotowe
Składniki na 2 keksówki 12x28 cm:- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 1 litr ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu 10%
- opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby
Wykonanie:
Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, żeby skórka nie była twarda. Smacznego!
Chlebek wygląda smakowicie, palce lizać. Muszę upiec...
OdpowiedzUsuńDzis upieklem.chleb byl 95 min na 180stopni i nadal byl nie upieczony .skąd so takie przepisy?pieke i gotuje ponad 30 lat ale czegos takiego jeszcze nie widzialem.szkoda czasu
UsuńPierwszy piekłam z termoobiegiem i wyszedł zakalec w środku, upiekłam drugi bez termoobiegu w piekarniku i wyszedł super.
UsuńMi też wyszedł zakalec.
UsuńOcet scina rosniecie ciasta. Polecam nei dokladac.
UsuńŁyżeczka octu
UsuńUpiekłam jeden z kminkiem, drugi z ziarnami słonecznika (skórka chrupiąca, a środek lekko wilgotny). Wszystkim bardzo smakowały. Polecam, super przepis.
OdpowiedzUsuńI nic nie czekamy na wyrośnięcie przed pieczeniem?
UsuńJa czekam, inaczej zakalec wychodzi 🤔
UsuńZależy też jaki jest piekarnik-mam kuchenkę starego typu i wszystkie wypieki wychodzą rewelacyjnie.
UsuńZakalec.
Usuńno to jutro biore sie za pieczenie!
OdpowiedzUsuńPolecam, chlebek jest naprawdę bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńCo daje ocet
OdpowiedzUsuńOcet jak dasz szybko rośnie ciasto
UsuńOcet nadaje lekko kwaśny smak, który ma przypominać smakiem chleb pieczony na zakwasie. Tylko i wyłącznie dlatego jest dodawany do ciasta.
Usuń1 łyżeczka daje delikatny posmak i lepiej sakuje
UsuńOcet sprawi że chleb jest długo wilgotny i szybko nie czerstwieje. W smaku go nie wyczuwamy.
OdpowiedzUsuńA sól z cukrem nie jest pomylone ilościowo?
OdpowiedzUsuńJest 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki mąki
UsuńChleb bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość...
OdpowiedzUsuńChleb z tego przepisu jest po prostu straszny. Chleb piekę od ponad 10 lat i chciałam wypróbować nowy przepis. Porażka, po prostu porażka. Nie rozumiem, jak można upubliczniać taki pomysł ...
OdpowiedzUsuńZamiast krytykować proszę podać swój przepis. Będzie możliwość porównania obu wypieków.
UsuńNajsmaczniejszy chleb ,polecam,PYCHA,
UsuńChyba ktoś zazdrosny.
UsuńPiekę podobny chleb, tylko nie robię z żadnego przepisu.Stosuję różne dodatki.Chkebek jest pyszny.
UsuńUpiekłam.... Porażka... Tego chlebem nie można nazwać.
UsuńDokładnie,przepis dno
UsuńChlebek jest bardzo smaczny ,piekę go już od dłuższego czasu i polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyszedł, wszystko zrobiłam jak w przepisie
OdpowiedzUsuńJa go pięke i zawsze mi wychodzi jest bez roboty polecam
UsuńJa też polecam jest bezrobotny
UsuńA jak upiec z żytniej mąki????
OdpowiedzUsuńnapiszcie do mnie na FB, Henryk Małek Navarres
Ja mieszam mąkę pszenną i żytnią po pół i dodaję wtedy dynię słonecznik siemię i jest super
UsuńPiekę ten chleb od kilku miesięcy, wszystkim bardzo smakuje. Ja daję mniej octu (2 łyżki ) i też jest wilgotny.
OdpowiedzUsuńA czy ma urosnąć w keksowce czy odrazu do piekarnika???
OdpowiedzUsuńJA TEZ DZISIAJ PIERWSZY RAZ W ZYCIU ZROBILAM TEN CHLEBEK I WYSZEDL PIEKNY ALE ZA GORACY BY SPROBOWAC
OdpowiedzUsuńzapomniałam dodać ocet ,wygląda pięknie , a smak? myślę że słodki.Jak ostygnie ,spróbuję
OdpowiedzUsuńWłasnie upiekłam po raz pierwszy, wyszedł pięknie. Na pewno wrócę do przepisu jezcze nie raz.
OdpowiedzUsuńPRZEPYSZNY chlebek! Polecam. szybko się robi i wychodzi smaczniutki i pulchny. Spróbujcie❤️
OdpowiedzUsuńPolecam jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńChleb jest pyszny. Wszyscy objadali się tylko tym chlebkiem a kupny leżał i pleśniał. Jeynie co mi nie wychodziło to wierzchnia skórka, była twarda i popękana mimo,że smarowałam wodą. Powiedzcie mi co zrobiłam źle i czy pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy bez? Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPękanie to normalne ,a na twardą skórkę to wystarczy jak się upiecze to na gorąco posmarować smalcem
UsuńPo wyciągnięciu przykryj ściereczka
UsuńPo wyciągnięciu wyciągnięciu przykryć ściereczką
UsuńChlebek pyszny upiekłam brawo Pani
UsuńAby skórka nie była twarda zaraz po wyjęciu z pieca posmarować mlekiem i przykrył ścierką
UsuńUpiekłam i jest przepyszny
OdpowiedzUsuńSprawdzę jutro...
OdpowiedzUsuńPyszny, jest bardzo długo świeży. Łatwy w przygotowaniu. Ja daje słonecznik i pestki dyni świetnie pasują do przepisu.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszedł bardzo smaczny. Skórka chrupiąca, a środek mięciutki. Polecam przepis....
OdpowiedzUsuńNie dobry czuć ocet
OdpowiedzUsuńBo to ma być ocet balsamiczny a nie zwykły
UsuńNie dobry nigdy wiecej wole poczekac a nie dodawac ocet ktory pizniej czuc
OdpowiedzUsuńChlebki wyszły, a właściwie jeden wyszedł fajny. Kto mi wytłumaczy to samo ciasto, podzielone na dwie foremki ( jedna z ziarnami druga bez), pieczone razem w piekarniku, a jeden chleb ma zakalec. Chleb z ziarnami jest wspaniały i pyszny, drugi bez ziaren choć wygląda z zewnątrz wspaniale, w środku ma zakalec ( ale i tak jest pyszny). Nie wiem dlaczego tak się stało.
OdpowiedzUsuńW drugim był zbyt rzadki, gdyby Pani dodała trochę mąki byłoby ok
UsuńPiekłam wcześniej chleby z różnych przepisów, ale ten podbił moje serce i nie tylko moje,również mojej rodziny. Piekę go bardzo często, jest przepyszny. Ja zamiast wody dodaje mleko, bo tak robiła moja teściowa, jej chlebem wszyscy się zajadali i teraz zajadają się moim, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPiekę podobny,ale do tej ilości mąki daję 1 szklankę słonecznika, 1 szkl otrąb pszennych, 0,5 szkl siemienia lnianego,,chleb wkładam do zimnego piekarnika żeby miał czas wyrosnąć, i u mnie w przepisie jest 1kostka drożdży,z ziarnami można kombinować ale powinna waga się zgadzać
OdpowiedzUsuńOczywiście octu nie daję, do spulchnienia i żeby dłużej polecał daję 4 łyżki oleju i 4 łyżki płatków ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam pierwszy raz ten chleb. Nie powiem wyszedł fajny, ale po pierwsze dodałam więcej mąki bo na początku był bardzo lejący nie sposób przełożyć do foremek, dodałam też płatki jęczmienne żeby trochę wyciągnęły wody, po drugie piekłam ponad 1.5 h w temp 195 st bo byl surowy po godzinie. Dałam też 2 łyżki octu. Generalnie chleb wyszedł naprawdę fajny duży, ale skórka na górze mocno chrupiąca.
OdpowiedzUsuńprzepis nie jest dokładny szkoda produktów
OdpowiedzUsuńZrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Porażka szkoda produktów !!!!!!!!! Nie polecam.
OdpowiedzUsuńmało wartościowy ten chleb
OdpowiedzUsuńJest pyszny piekę co 2 dni 1godz i jest super wypieczony
OdpowiedzUsuńmaka najlepsza z biedronki 650 450 jest za lekka
OdpowiedzUsuńjezeli chodzi o skórke to po upieczeniu posmarować lekko woda i przykryc sciereczka
OdpowiedzUsuńŚmierdzący chleb octem, skóra twarda a w środku zakalec
OdpowiedzUsuńZakalec, szkoda czasu i składników. Coś nie tak z tym przepisem😒
OdpowiedzUsuńOcet? A nie można zastąpić zakwasem żurkowym?
OdpowiedzUsuńMożna i jest bardzo dobry
UsuńWyrósł pięknie a w środku zakalec 😒
OdpowiedzUsuńTo jest pierwszy chleb, który mi wyszedł. Jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńOpisałam tu jak swój piekę to zostałam wyzucona 1łyzeczkaocu
UsuńPrzeczytałam opinie i,aż się boję bo właśnie zrobiłam ciasto na ten chleb,dam znać jak mi wyszedł
OdpowiedzUsuńPoczekaj aż wyrośnięcia przerób jeszcze raz i do foremek a w foremce również ma podrosnąć
UsuńMasakra ,to nie mój pierwszy samodzielnie pieczony chleb,a wyszedł zakalec, coś nie tak z tym szybkim przepisem ☹️robiony zgodnie z przepisem!
OdpowiedzUsuń
UsuńBo chleb piecze się 200stopni a nie 180 ,kto to słyszał żeby piec chleb w tak niskiej temperaturze ,od razu do foremek ???przecez trzeba trochę wyrobić i nie dziwota ze zakalec !!!!!!
chleb lubi wysokie temperatury ,bynajmniej na poczatku pieczenia.
OdpowiedzUsuńTak ja pieke chleb pierwsza godzinę w 250 stopniach a pół godz w 200 stopniach a 180 to jest stanowczo za mało
OdpowiedzUsuńPieczemy z sercem. ❤️😂
OdpowiedzUsuńNie wiem jak wy to robiliście ale ja piekłam dzisiaj ten chleb i wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu. Jest pyszny 😋
OdpowiedzUsuńJeden wielki Zakalec śmierdzący octem
OdpowiedzUsuńTen przepis jest prawidłowy ale tylko łyżeczka octu niekoniecznie. 15 min w 200 st.i do 50 min.w 180 st. I jest rewelacja
OdpowiedzUsuńFajny łatwy przepis
OdpowiedzUsuń