Ciasto Wielbłąd - pewniak na każdą okazję

Ciasto Wielbłąd jest pewniakiem na każdej imprezie i zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem


Składniki na blaszkę 25x36 cm:
biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
polewa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
  • słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • około 200 g podłużnych biszkoptów


Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy stopniowo cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. przez około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Potem przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odlane mleko mieszamy z żółtkami i budyniem. Mieszaninę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajmy po łyżce budyń. Na dżem wykładamy 2/3 masy. Ciasto przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy pozostałą masę. Na wierzchu układamy biszkopty. W garnuszku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i mieszamy, aby nie było grudek. Biszkopty polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!